100% service  |  Groot aanbod in Amerika en Canada  |  Maatwerk specialist  |  Altijd 'Boek-gerust-garantie'  |  Niets is te gek  |       

nlende

Het coronavirus en reizen naar Canada en de VS

  10 minuten

Het coronavirus en reizen naar Canada en de VS

Welke invloed heeft COVID-19 nog op mijn reis?

 Laatste update: 04 oktober 2022 door UStravel.nl  |   10 minuten

De wereld is weer geopend en je kunt inmiddels ook weer (bijna) zonder beperkingen naar de USA en Canada reizen. Natuurlijk is het coronavirus nog niet verdwenen en dien je op sommige plekken nog voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo wordt er op sommige drukke plekken verzocht om een mondmasker te dragen en/of je vaccinatiebewijs te tonen. 

Alle actuele informatie vind je hier per categorie: 

  Inreisvoorwaarden voor de Verenigde Staten
  Inreisvoorwaarden voor Canada  
  Overige vragen?        


Inreisvoorwaarden voor de V.S.

Update 04/10/2022: 
Onderstaande informatie komt van de website van de U.S. Department of State. De Amerikaanse Overheid en het Center for Disease Control and Prevention (CDC) werken samen om alle voorwaarden en benodigde documenten nodig voor het reizen naar de USA, samen te vatten en te publiceren. Op deze websites en ook op de website van UStravel.nl wordt de informatie bijgewerkt, indien voorhanden. Onderstaand een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat zijn de voorwaarden ten aanzien van vaccinaties?

Alle volwassenen dienen volledig gevaccineerd zijn met een door de USA geaccepteerd vaccin.

Doe hier zelf de check
 
Wanneer ben je volledig gevaccineerd voor vliegreizen naar de Verenigde Staten?

Je wordt als volledig gevaccineerd beschouwd:

 • 2 weken (14 dagen) na je dosis van een geaccepteerd vaccin voor een enkele dosis.
 • 2 weken (14 dagen) na je tweede dosis van een geaccepteerde serie van 2 doses.
 • 2 weken (14 dagen) nadat je in een klinische proef de volledige reeks van een geaccepteerd COVID-19-vaccin (geen placebo) hebt gekregen.
 • 2 weken (14 dagen) nadat je de volledige reeks van een Novavax (of Covovax) COVID19-vaccin (geen placebo) hebt gekregen in een klinische fase 3-studie.
 • 2 weken (14 dagen) nadat je 2 doses van een "mix-and-match" -combinatie van geaccepteerde COVID-19-vaccins hebt gekregen, toegediend met een tussenpoos van ten minste 17 dagen.

Als je niet aan deze vereisten voldoet, word je NIET als volledig gevaccineerd beschouwd. 

Er wordt op dit moment geen vervaldatum gegeven, maar er wordt wel van je verwacht up-to-date te blijven, wat inhoudt:

 • Je hebt je primaire vaccinaties gehad, maar komt nog niet in aanmerking voor een booster.
 • Je hebt 1 booster gekregen, maar het wordt niet aangeraden om een 2e booster te krijgen.
 • Je hebt 1 booster gekregen maar komt nog niet in aanmerking voor een 2e booster.

Blijf up-to-date door alle aanbevolen boosters te krijgen wanneer je in aanmerking komt.

Welke zijn de geaccepteerde Covid-19 vaccins?

Het CDC heeft gezegd dat onderstaande Covid-19 vaccins worden geaccepteerd bij buitenlandse reizigers, waarbij een mix van 2 vaccins ook akkoord is:

 • Moderna 
 • Johnson & Johnson/Janssen 
 • Pfizer-BioNTech 
 • Oxford-AstraZeneca BIBPP/Sinopharm 
 • Sinovac (Je hebt 1 booster gekregen maar komt nog niet in aanmerking voor een 2e booster) 
 • Covaxin 
 • Covishield 
 • Novavax/Covovax          
 
Zijn hierop uitzonderingen?

Er is een zeer beperkt aantal uitzonderingen op de vaccinatieplicht voor buitenlandse reizigers. Deze omvatten uitzonderingen voor kinderen jonger dan 18 jaar, bepaalde deelnemers aan klinische proeven met het COVID-19-vaccin, mensen met medische contraindicaties voor de vaccins, mensen die om nood- of humanitaire redenen moeten reizen (met een door de Amerikaanse overheid uitgegeven brief waarin de dringende noodzaak om te reizen wordt bevestigd), degenen die reizen met een niet-toeristenvisum uit landen met een lage beschikbaarheid van vaccins (zoals bepaald door de CDC), en andere zeer beperkte categorieën. Het hebben van enkel een herstelbewijs, is geen uitzondering. .

Wat zijn de voorschriften voor kinderen?

Kinderen onder de 18 jaar zijn vrijgesteld van de vaccinatieplicht voor buitenlandse reizigers, gezien het feit dat sommige jongere kinderen niet in aanmerking komen voor vaccinatie.

Moet je een negatieve Covid-19 test hebben?

Nee, vanaf 12 juni 2022 middernacht, is de testverplichting vervallen. Ook het tonen van een recent herstelbewijs is niet meer nodig. Wel moet je nog steeds voldoen aan de gestelde vaccinatievoorwaarden..

Zijn de voorwaarden anders wanneer je de landsgrens tussen de USA met Canada of Mexico overgaat?

Je hoeft niet te testen, maar moet wel je vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Ja, alle standaard voorwaarden zoals het hebben van een geldig paspoort en het hebben van een geldige ESTA-reistoestemming.

Hoe zit het met testen voor terugkeer naar Nederland?

Er is geen testverplichting meer voor terugreizen naar Nederland. Ook het hebben van een ingevulde gezondheidsverklaring bij terugreizen, is vanaf 20 april 2022 komen te vervallen.

Hoe zit het met de quarantaine verplichting na terugkeer in Nederland?

Vanaf 16 februari 2022 is het reisadvies voor de Verenigde Staten gewijzigd naar code groen. Thuisquarantaine is niet meer verplicht bij terugkeer. Op de website van de Rijksoverheid vind je een coronareisadvies op maat.


Inreisvoorwaarden voor Canada

Update 04/10/2022: 
Onderstaande informatie komt van de website van de Canada Border Service Agency en de website Government of Canada COVID-19 Information. Vanaf 30 september 2022 zijn in Canada alle Covid-maatregelen komen te vervallen, zowel voor de Canadezen zelf als ook bezoekers aan Canada. . 

Vaccinatie- en testverplichting vervallen per 1 oktober 2022

Vanaf 30 september 2022 vervallen in Canada alle Covid-maatregelen, zowel voor de Canadezen zelf als ook bezoekers aan Canada. Dat betekent:

 • Er is geen vaccinatiebewijs meer nodig om Canada binnen te komen.
 • De ArriveCan applicatie hoeft niet meer gebruikt te worden, alhoewel het nog steeds optioneel kan, indien je dat wenst.
 • Steekproefsgewijs testen bij de grens is vervallen en een negatief testbewijs is niet meer nodig.
 • Het melden van Covid-19 symptomen bij een officiële instantie en verplicht testen en eventuele quarantaine, is vervallen.
 • De mondmaskerplicht op luchthaven, bus- en treinstations en ferry terminals is vervallen. Ook vervalt de mondmaskerplicht in vliegtuigen, treinen en bussen.

De laatste informatie vind je op de website van de Canada Border Service Agency.

ArriveCan app

Reis je na 1 oktober 2022 naar Canada en wil je toch graag je informatie uploaden in de ArriveCan app, dan kan dat. In de app wordt gevraagd om onderstaande informatie: 

 • Je NAW-gegevens en je paspoortgegevens 
 • Je vluchtgegevens - point of entry (eerste binnenkomst in Canada, wat anders kan zijn, dan waar je verblijft, bijv. je vliegt naar Calgary via Toronto. Toronto is dan je point of entry). 
 • De details van je eerste vaccinatie dosis (datum, land en vaccin) 
 • De details van je tweede vaccinatie dosis (m.u.v. Janssen).


Overige vragen?

Het kan natuurlijk zijn dat je met nog meer vragen zit betreft je reis naar Amerika of Canada en het coronavirus. Onderstaand vind je de drie belangrijkste. Mocht je nog ergens mee zitten, laat het ons gerust weten en bel ons op +31 (0)24 677 8750. 

Kan ik gebruik maken van de Boek Gerust Garantie en wat houdt dat in?

Met onze 'Boek Gerust Garantie' is het mogelijk om je reisplannen naar de USA en Canada voor 2023 vast te leggen, zonder jezelf druk te hoeven maken over hoge annuleringskosten. Voor pakketreizen zijn de annuleringskosten bijvoorbeeld €100 per persoon tot een maximum van €500. Op het moment van boeken en offreren vertellen we je duidelijk wat de voorwaarden en specifieke annuleringskosten zijn voor jouw maatwerk reis. Geen addertjes onder het gras. Alles lijkt wel onzeker, behalve de 'Boek Gerust Garantie'!

Wat gebeurt er wanneer er toch weer (meer) inreisbeperkingen gaan gelden en ik hier niet aan voldoe?

Indien er binnen 30 dagen voor je vertrek van je reis naar de USA of Canada een nieuwe inreisbeperking gaat gelden, dan nemen wij contact met je op als het reisadvies code rood is. We bespreken dan gezamenlijk of je de reis wilt verzetten naar een latere datum of dat je de reis wil annuleren. Bij code rood wordt je betaalde reissom gerestitueerd. Bij code oranje geldt dat UStravel.nl | Canadatravel.nl alleen kosteloos annuleert als er sprake is van een inreisverbod of quarantaineplicht op de bestemming. Dit wordt zo ook benoemd in onze UStravel.nl | Canadatravel.nl boekingsvoorwaarden. Let op: Dit geldt niet wanneer er een quarantaineverplichting is bij terugkeer in Nederland. Heb je niet de juiste vaccinaties dan wordt dit niet gezien als inreisbeperking. Conform ANVR voorwaarden dien je altijd zelf zorg te dragen voor de juiste verplichte vaccinaties. Als je nog geen vaccinatie heb gehad is dat dus geen reden om kosteloos de reis te mogen annuleren. Wij verwijzen je hierin naar de soepele Boek Gerust Garantie mogelijkheden van UStravel.nl | Canadatravel.nl.

Mag ik mijn reis kosteloos annuleren als ik nog geen vaccinatiebewijs heb?

Nee. Heb je niet de juiste vaccinaties dan wordt dit niet gezien als inreisbeperking. Conform ANVR voorwaarden dien je altijd zelf zorg te dragen voor de juiste verplichte vaccinaties. Als je nog geen vaccinatie heb gehad is dat dus geen reden om kosteloos de reis te mogen annuleren. Wij verwijzen je hierin naar de soepele Boek Gerust Garantie mogelijkheden van UStravel.nl | Canadatravel.nl.

 • Recent
 • Popular

Mis nooit meer een Amerika of Canada blog en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Misschien vind je deze verhalen ook leuk

Met 4 generaties naar Florida!

Met grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen op vakantie, 10 man sterk, vergt best wel wat org...

Home sweet home

Heey mensen dit is mijn laatste blog.Ik ben 3 dagen geleden in Legoland geweest. Dat was erg leuk.Er...

Even naar de Middeleeuwen en Alligators spotten

Heey daar ben ik weer hoor. Zoals ik in mijn laatste blog vertelde zitten we nu in de villa in Clerm...

Lunchen met een astronaut!

Hoi! Zoals ik de vorige keer vertelde waren we in Savannah.We waren er nou nog een nacht. We zijn na...

Smokey Mountains, Atlanta en World of Coca Cola

Heey, daar ben ik weer! Zoals ik in mijn laatste blog vertelde, was ik in de Smokey Mountains. Het i...

Spioneren in Washington, Arlington en King Kong in de Smokey Mountains

Maandag was ik bij het Spy Museum in Washington ik vond het heel cool. Het Spy museum is helema...

De haven van New York en Washington

Ik ben eergisteren op de intrepid geweest. Dat is een vliegdekschip in de New Yorkse haven.Daar...

Times Square, Brooklyn Bridge en van China naar Italië

Daar ben ik weer! Ik moet jullie vandaag heel veel vertellen over wat ik meegemaakt heb.Gistere...

Onze reis is begonnen!

Heey, daar ben ik weer hoor!Sorry, gisteren lukte het niet om een blog te maken door de tijdsverschi...

Meet Wessel Hendrix!

Hoi, ik ben Wessel Hendrix.Ik ben tien jaar. Ik woon in Beuningen, dat ligt bij Nijmegen.Ik ben al t...