100% service  |  Groot aanbod in Amerika en Canada  |  Maatwerk specialist  |  Altijd 'Boek-gerust-garantie'  |  Niets is te gek  |       

nlende

Algemene reisinformatie Amerika & Canada

Belangrijke informatie

Grensdocumenten

Iedere reiziger naar Amerika is verplicht vooraf 'reistoestemming' aan te vragen via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Dit geldt ook voor reizigers naar Canada die een tussenstop per vliegtuig of boot in Amerika maken.

De aanvraag kan online ingediend worden op https://esta.cbp.dhs.gov tot maximaal 72 uur voor vertrek, maar zorg dat je dit tijdig doet. Het kan namelijk voorkomen dat er iets misgaat met je aanvraag. Op deze manier is er dan nog genoeg tijd om in actie te komen.

Een aanvraag kost $14.00 USD, welke je direct betaald met creditcard via de officiële website. Meestal ontvang je binnen een paar minuten een aanvraagnummer. Het verkregen nummer is maximaal twee jaar geldig of voor de duur van je paspoort, wanneer dit eerder afloopt. Het nummer zit automatisch gekoppeld aan je paspoort en wordt door de douane gezien wanneer zij je paspoortnummer invoeren ter controle. De aanvraag en het aanvraagnummer kun je bewaren voor je eigen administratie.

Tip: Vul ook je emailadres in, je krijgt dan vanzelf een email wanneer uw reistoestemming bijna verloopt.

Zie hier de handleiding voor het invullen van de ESTA.

Vanaf het najaar van 2016 (29 september) zijn alle reizigers die vliegen naar of via Canada verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ETA, voordat je aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar Canada.

De aanvraag valt onder je eigen verantwoording, dit kan niet door UStravel.nl gerealiseerd worden. Je loopt het risico op een hoge boete wanneer je jezelf niet van tevoren registreert. Voor een online aanvraag kun je naar de website van ETA gaan: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Een aanvraag kost $7.00 CAD, welke je direct betaald met een creditcard via de officiële website. De ETA-reistoestemming is maximaal 5 jaar geldig (tenzij je paspoort eerder verloopt).

Let op: ook wanneer je alleen een overstap hebt in Canada, is de ETA verplicht!

Ben je op doorreis naar de USA, dan geldt hiervoor dat je voor deze bestemming nog steeds de ESTA-reistoestemming nodig hebt.

Wij raden je aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 2 weken vóór vertrek). ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld, maar in sommige gevallen kan het een aantal dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dien je een spoedvisum aan te vragen via de Canadese ambassade. De autorisatie hoef je niet mee te nemen op reis, deze wordt automatisch gelinkt aan je paspoortnummer. Van belang is dus dat je reist met het paspoort waarop je de toestemming verkregen hebt.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 5 jaar of tot de datum waarop je paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfsadres, vluchtnummer etc. moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet via ETA van tevoren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Canada. In het ergste geval kan je zelfs de toegang worden geweigerd. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen, zie hiervoor: http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas.asp.

Bij het invullen van je gegevens dien je erop te letten dat deze overeenkomen met de gegevens zoals in je paspoort vermeld. Dit voorkomt problemen bij check in van je vlucht.

BELANGRIJK: de letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. Je dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Op het formulier zijn de vragen gemarkeerd met een * van belang voor je reistoestemming.

Reizigers hebben voor een bezoek aan Amerika en Canada een geldig paspoort nodig. Dit dient tenminste geldig te zijn tot na terugkomst in Nederland/België. Een visum is alleen nodig bij een verblijf langer dan 90 dagen.

Je dient in het bezit te zijn van een machinaal leesbaar paspoort of visum voor de VS (indien van toepassing). Dit geldt ook voor houders van een diplomatiek of dienstpaspoort en voor kinderen. Iedere reiziger dient een eigen paspoort te hebben, ook zuigelingen. Het machinaal leesbare gedeelte in het paspoort (MRZ = machine readable zone) betreft in de regel uitsluitend de houder van het paspoort. In het paspoort bijgeschreven familieleden wordt de toegang tot de VS geweigerd. Alle Nederlandse en Belgische paspoorten (België: internationale reispas) zijn inmiddels machinaal leesbaar. Met een identiteitskaart mag je niet inreizen.

Je dient altijd over een retourticket te beschikken en wie vanuit Amerika een trip naar Canada maakt, moet bij de grens een apart document aanvragen (8 dollar). Ga je de grens over naar Mexico, dien je een visum te hebben. Let op: je mag met een huurauto niet de grens over naar Mexico.

Verdere informatie: Amerikaans consulaat, tel. 020-57555309 (tussen 15.00-16.30 uur). Canadees Verkeersbureau, postbus 757, 2400 AT Alphen a/d Rijn, tel. 0172-471867.

Is je paspoort gestolen of ben je deze kwijt, neem dan direct contact op met de lokale politie. Je dient direct aangifte van deze vermissing te doen. De politie maakt vervolgens een proces verbaal op. Dit heb je nodig om een vervangend document aan te vragen. Houd er rekening mee dat in geval van vermissing het langer duurt voor je je reisdocumenten kunt afhalen. Bovendien kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.

Wanneer je in Amerika op reis bent, kun je contact opnemen met de ambassade in Washington (tel. 001-202-244-5300). Zij zullen je adviseren om naar het dichtstbijzijnde consulaat-generaal af te reizen (New York, Miami, Los Angeles, Chicago).

In Canada: Consulaat-generaal Toronto (00-1-416-5982520), consulaat-generaal Vancouver (00-1-604-6846448). Overige adres- en/of mailinformatie http://www.overheidslinks.nl/ambassadesc.htm.
Hier kun je een verzoek indienen voor het verkrijgen van een tijdelijk noodpaspoort (een zogenaamde Laissez-passer). Je vindt meer gegevens hierover terug op www.netherlands-embassy.org of op http://www.overheidslinks.nl/ambassadesc.htm.

Je dient een aantal documenten bij de hand te hebben voordat je een vervangend reisdocument krijgt:
  • Politierapport.
  • Geschreven verklaring van oprechtheid (met daarin tevens het gehele verhaal van de vermissing van je reisdocument).
  • 2x pasfoto.
  • Verklaring van je gemeente (met uitdraai van je originele aanvraag van het reisdocument). Het is dus belangrijk dat je contact opneemt met je gemeente in Nederland. Zij dienen dan per fax of mail een kopie van je aanvraag te verzenden naar het consulaat/de ambassade.

Je kunt een noodpaspoort normaliter binnen 48 uur ophalen. De kosten bedragen ongeveer $50. Wanneer je vanuit Amerika terugreist naar Nederland, check dan wat je moet doen op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/wanneer-en-hoe-kan-ik-een-noodpaspoort-krijgen.html. Je ESTA/ETA-reistoestemming is niet meer geldig.

De vlucht

Je dient bij intercontinentale vluchten 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn voor het inchecken van de reis. Bij de meeste airlines kun je tegenwoordig vanaf 30 uur voor vertrek online inchecken.
Dit verkort de wachttijd voor vertrek, maar je dient nog steeds, i.v.m. de uitgebreide douanecheck, uiterlijk 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven. Je vlucht herbevestigen is niet meer nodig.

Alle airlines werken tegenwoordig met zogenaamde Electronic Tickets. Dit houdt in dat er geen papieren tickets meer geprint worden door de reisorganisatie, maar dat je slechts een itinerary (reisschema) van je gegevens ontvangt. Hierop staat het boekingsnummer van je vlucht. Ook wanneer je met meer personen reist, krijg je één e-ticket, met daarop voor iedereen een apart e-ticketnummer.
Op basis hiervan kun je inchecken bij de incheckbalie van de desbetreffende airline op Schiphol, Düsseldorf en/of Brussel Airport of vooraf online inchecken en je boarding pass(es) printen. In dit laatste geval hoef je slechts de ruimbagage af te geven en kun je doorlopen naar de gate.

  • Je mag bij een reis naar Amerika en Canada, per persoon maximaal 2 stuks ruimbagage van ieder 23 kg inchecken. Echter alleen de eerste koffer is gratis, voor de tweede koffer wordt tegenwoordig zeker € 70.00 toeslag (kan per airline verschillen) berekend door de airline. Ook voor overgewicht van je koffer dien je bij te betalen. Tevens mag je natuurlijk handbagage meenemen.
  • Het kan zijn dat ook kosten wordt gerekend voor het inchecken van de eerste koffer, wij zullen hierover altijd vantevoren informeren. Voor apart geboekte binnenlandse vluchten in Amerika geldt soms dat men voor elk stuk ruimbagage een toeslag berekend. Dit kan per airline en vlucht verschillen.
  • Voor passagiers die reizen in de Business Class of lid zijn van een bonusprogramma bij airline, kunnen afwijkende regels gelden. Dit verschilt per airline.
  • Tip: Mix de inhoud van de koffers met de spullen van je reispartners of zorg voor een extra kledingsetje in je handbagage. Mocht er onverhoopt een koffer kwijt zijn, kun je in ieder geval vooruit. Indien een koffer niet met de vlucht is meegekomen, dien je dit te melden bij de airline en deze zorgt ervoor dat je bagage op een afgesproken adres z.s.m. na geleverd wordt. 
  • Vanwege de verscherpte veiligheidsmaatregelen mag je in je handbagage geen scherpe voorwerpen of aanstekers meenemen. Vloeistoffen dienen in eenheden van max. 100ml meegenomen worden met een maximum van 1 liter totaal. Dit dient vervoert te worden in een hersluitbare plastic zak (ook te verkrijgen op de luchthavens). 
  • TSA behoudt zich het recht om willekeurig koffers te selecteren en controleren voordat ze op de bagageband belanden. Indien je koffer geselecteerd is, wordt dat na afloop aangegeven met een sticker of kaartje. Wanneer TSA medewerkers je koffer niet open krijgen, wordt het slot geforceerd. Je kunt een TSA slot op je koffer plaatsen, waardoor hij alleen door TSA medewerkers geopend kan worden. Meer informatie hierover vind je op http://www.tsa.gov/traveler-information/baggage-locks.

Ten alle tijden verboden mee te nemen in zowel je hand- als ruimbagage:
- Drugs/softdrugs
- Aanstekers, lucifers of andere vuurbronnen
- Spuitbussen met brandbaar materiaal
- Geweren, pistolen, messen of andere wapens
- Geschenken met een waarde van meer dan USD 100.00.
- Meer dan USD 10.000 aan contanten, tenzij aangegeven op uw CDF. (Custom Declaration Form)
- Planten
- Kunstmest
- Vers voedsel
- Illegale of schadelijke software
- Pornografie
- Loterijkaartjes
- Zaden

Op de lange afstanden naar Amerika en Canada is het belangrijk dat je goed wordt verzorgd en dat is dan ook het geval. Men doet zijn uiterste best om een uitgebreid maaltijdassortiment te serveren dat kwalitatief hoogstaand is. Er is een klein verschil tussen lijndiensten en hun zgn. dochtermaatschappijen waar het de service aangaat. Zo vliegt United Airlines sommige trajecten met “Ted” en ook Delta Airlines en US Airways hebben trajecten waarbij, zoals bij chartermaatschappijen, de extra drankjes in economy class in rekening worden gebracht. Dit betreft eigenlijk alleen binnenlandse vluchtsegmenten.

Het is mogelijk om vooraf speciale maaltijden te reserveren in verband met medische voorschriften, religieuze overtuigingen of vegetarische principes. Is dit voor jou van belang, vraag een dergelijke maaltijd dan ruimschoots op tijd aan.

Wanneer je met je baby reist, raden wij je aan om belangrijke zaken mee te nemen in de handbagage (flessenvoeding, sterilisator, e.d.). Qua veiligheidsvoorschriften wordt hiervoor een uitzondering gemaakt. Probeer zo vroeg mogelijk bij de incheckbalie te zijn. Zo kun je eventueel vragen om een extra stoel (wanneer er stoelen vrij zijn op de vlucht). Je hebt dan meer ruimte, want een baby heeft geen recht op een eigen stoel. Wel kun je bij de meeste airlines een bassinet (babymandje) aanvragen, zodat je kindje kan slapen. Meestal mag een kindje niet langer zijn dan 65 cm en maximaal 10 kg wegen. Houd rekening met eventuele korte overstaptijden en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Voor kinderen kan een speciale kindermaaltijd aangevraagd worden. Dit gebeurt niet standaard.

Bij het opstijgen en landen kan grote druk ontstaan op de oren. Door op een snoepje te zuigen of wat te drinken, vermindert de druk. Er zijn ook speciale oordopjes “earplanes” te koop om de luchtdruk te reguleren.

Houd bij vertrek naar de USA op de luchthaven rekening met extra controles van elektronische apparatuur in de handbagage (o.a. mobiele telefoons, tablets en laptops). Reizigers dienen de apparatuur uit de beschermhoes te halen en aan te kunnen zetten. Daarna mag de elektronische apparatuur mee aan boord worden genomen. Deze maatregel geldt alleen voor handbagage. Op de eerste luchthaven waar u Amerika binnenkomt, gaat u door de Immigration en de douane. Dit kan behoorlijk tijdrovend zijn. Er wordt altijd een irisscan en/of vingerafdruk gemaakt. Op sommige luchthavens gebeurt dit inmiddels machinaal en niet meer door het douanepersoneel. In het vliegtuig heeft u een douaneformulier gekregen. Houdt dit ingevuld gereed. U geeft dit af nadat u door de douane geweest bent. Reist u met uw gezin, dan hoeft u slechts één formulier in te vullen. Zeker het Amerikaanse luchthavenpersoneel staat niet als al te vriendelijk te boek en kan soms vrij kortaf mededelingen doen. Volg eventuele instructies kalm op. Ook de bagage moet persoonlijk door de douane gebracht worden en wordt daarna direct op de doorvlucht naar uw eindbestemming gezet. Hier zorgt u zelf voor. Op de terugreis wordt de bagage direct doorgelabeld naar Amsterdam. Sommige koffers worden willekeurig helemaal onderzocht. Het is normaal als een koffer hiervoor achter een scherm meegenomen wordt. Ook dit i.v.m. de veiligheid. Zorg daarom dat de douane uw koffer kan openen.

Zoals eerder gezegd, zijn de vluchten richting de VS redelijk lang. Hieronder vind je wat tips om de vlucht wat comfortabeler te maken.

- Drink voldoende water, het is behoorlijk droog aan boord door o.a. de luchtfiltering en airco. Drink dus genoeg om je vocht op peil te houden. Hierdoor voel je je ook een stuk fitter wanneer je aankomt op de plaats van bestemming.
- Draag oordopjes. Met name bij het opstijgen en landen kan druk ontstaan op de oren. Dit kan voor sommige mensen een bijzonder vervelend gevoel zijn. Ook tijdens je vlucht verminderen de oordopjes druk en cabinegeluiden.
- Loop af en toe rond. De stoelen aan boord zijn onderworpen aan strenge voorschriften en zijn dus over het algemeen comfortabel. Wij raden je wel aan om af en toe door de cabine te lopen om je spieren te strekken en voor je bloedcirculatie. Net als het veel drinken, zorgt dit voor een frisser gevoel wanneer je aankomt. Doe ook wat strekoefeningen terwijl je zit.
- Zorg ervoor dat je jezelf vermaakt aan boord. De meeste maatschappijen hebben een uitgebreid entertainment programma, maar neem zelf ook een boek, tablet of draagbare dvd-speler/spelcomputer mee aan boord. Verveling aan boord maakt de vlucht nog langer!!! Houd er rekening mee dat de meeste elektronische apparaten op vliegtuig modus gezet moeten worden omdat ze andere storing kunnen veroorzaken met de elektronica van het vliegtuig. Zorg er ook voor dat wanneer je met kinderen reist, je voldoende speelgoed, kleurplaten e.d. meeneemt. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn bijzonder kindvriendelijk en hebben vaak een pakketje met kleurpotloden, speelgoed, kleurplaat en een stripboek, maar wat vertrouwd speelgoed zoals een knuffel is altijd een aanrader.

Autohuur

Heb je (ook) een auto gehuurd, lees dan het autohuurcontract bij aankomst goed door en streep dan aan wat je wel en niet wilt. Wanneer je je auto via UStravel.nl geboekt hebt, ben je goed verzekerd en hoef je in principe niets extra´s meer af te sluiten. Op de voucher staat wat inclusief en exclusief is. In Canada geldt een eigen risico van CAD$ 300-$500 per gebeurtenis. In New York State US$ 100. Bij het afhalen van de auto zal men proberen je van alles aan te bieden. De CDW en EP (extended protection/aansprakelijkheidsverzekering) is in normale omstandigheden voldoende. Je kunt deze beide al in Nederland afsluiten. Er wordt wel eens geprobeerd om een inzittendenverzekering of persoonlijke eigendommen verzekering af te laten sluiten, maar wanneer je een goede reisverzekering hebt, is dit echt niet nodig. Kijk dus goed waarvoor je tekent. Mocht er toch iets niet kloppen, noteer altijd de naam van de employee die je geholpen heeft. Vermeld dan tevens ´under protest´ op je huurcontract. Dit werkt achteraf altijd beter.

Zonder creditcard is het niet mogelijk een auto te huren/af te halen. In principe kun je dus stellen: creditcard verplicht! LET OP: de credit card dient altijd op de naam van de hoofdbestuurder te staan! De meeste verhuurders zitten buiten het directe vliegveldterrein. Dat betekent dat je de gratis shuttlebus van de betreffende verhuurder moet nemen. In de aankomsthal volg je de bordjes met de naam van de betreffende verhuurder. Je treft deze busjes bij de uitgang van de aankomst- en/of vertrekhal en zijn duidelijk te herkennen aan het logo van de verhuurmaatschappij. Door je hand op te steken weet de chauffeur dat je mee wilt.

Camperhuur

De meeste camperverhuurders verzorgen een shuttleservice van je (airport)hotel of vanaf het vliegveld naar het camperverhuurstation (bij sommige verhuurders is dit niet gratis). Dit geldt zowel op de heenweg als wel op de terugweg. Sommige verhuurders bieden deze service ook (of alleen maar) vanuit een downtown hotel of een speciaal aanbevolen locatie.

Voordat je je camper op gaat halen, dien je altijd je komst aan te kondigen via een telefoontje op de dag dat je de camper ophaalt of indien mogelijk de dag ervoor en een afspraak te maken waar en wanneer je opgehaald wordt. Ook als de transfer niet is geboekt en/of inbegrepen is en je op eigen gelegenheid naar het verhuurstation gaat, dien je een afspraak te maken hoe laat je verwacht wordt. De transferservice geldt meestal tot het middaguur. Als men na de middag belt voor deze service, kan het zijn dat je op eigen gelegenheid (en kosten) naar het verhuurstation moet gaan. Wanneer je gevraagd wordt met een taxi te komen, vraag dan een bon van de taxikosten en declareer de kosten (mits terecht) bij het ophalen van de camper rechtstreeks bij de verhuurder. Check de voorwaarden van de verhuurder waar je een camper gehuurd hebt voor de exacte gegevens.

De uitgifte van de campers is een tijdrovende aangelegenheid en zeker in het hoogseizoen kunnen er wachttijden ontstaan. Normaal gesproken begint het uitleveren van de campers om 13.00 uur en kan dit uitlopen tot het eind van de middag. Hiervoor wordt geen restitutie gegeven. Houd er rekening mee dat erop zo´n huurlocatie weinig faciliteiten zijn. Wanneer je een Early Bird Departure Special geboekt hebt, krijg je de camper eerder. De uitgifte van de campers vindt dan normaal gesproken plaats voor 12.00 uur. Wordt het veel later, meld je bezwaar dan. Sta erop dat een goede demonstratie van alle apparatuur gegeven wordt en deze op de werkzaamheid worden getest. Indien de koelkast al aan is, laat deze dan even demonstreren. Neem de tijd om zelf zaken als kranen, lampjes, sloten, deurtjes e.d. te controleren. Controleer ook de afvalslang op eventuele lekkages. Check ook of de inventaris compleet is. Dit kost ter plekke misschien meer tijd, maar kan veel ergernis of ongemak onderweg voorkomen. Als iets niet werkt, laat het dan maken door de verhuurder. Rijd niet weg zonder handboek waarin de werking van apparatuur beschreven staat en de controles die je moet uitvoeren tijdens de reis.

Er is geen garantie dat het verhuurstation kinderzitjes of andere extra items kan verschaffen. Wil je hier zeker van zijn, dien je ze zelf mee te nemen/ter plaatse aan te schaffen.

Je dient rekening te houden met ter plaatse te betalen kosten, zoals eventuele VIP-verzekering per dag, eventuele extra kilometers (indien niet vooraf afgekocht), stoeltjes, tafel e.d. en ook eventuele one-waykosten (mits niet vooraf betaald). Over al deze zaken zal de lokale belasting nog geheven worden. Ook dient een waarborgsom voldaan te worden. De hoogte ervan is afhankelijk van de afgesloten verzekering en kan voldaan worden per creditcard. Lees waarvoor je tekent (m.n. het gedeelte m.b.t. de service, kwaliteit, zuiverheid e.d.). Als je niet tevreden bent over de service etc., laat dit dan noteren op het contract. Neem ook de informatie in het bijgevoegde boekje van de camperverhuurder door.

De campers dienen bij de meeste verhuurders voor 11.00 uur ingeleverd te worden. Als een Early Bird Departure Special geboekt is, dienen de campers uiterlijk om 15.00 uur ingeleverd te worden. Check de voorwaarden van de verhuurder waar je camper gehuurd is voor exacte informatie.

Let op:

Je gaat een contract aan met de verhuurder. De voorwaarden in dit contract ter plaatse zijn bindend. Je bent verantwoordelijk voor alle door de verhuurder verschafte zaken, zoals camper en inhoud. Laat alle eventuele beschadigingen aan en in de camper op je huurcontract noteren. Maak foto´s van alle zijden van de camper en eventueel de binnenkant.

De meeste verhuurders hanteren een eigen risico van 1000 USD per gebeurtenis, ook al heb je de volledige verzekering afgesloten. Dit eigen risico is van toepassing per gebeurtenis en ongeacht de schuldvraag. Om dit eigen risico af te kopen, kun je vooraf bij ons een camperverzekering van de Europeesche afsluiten à € 13.00 per verhuurdag.

Als je onderweg (mechanische) problemen hebt met de camper of de apparatuur in de camper, of je hebt klachten, dan dien je deze onderweg zo spoedig mogelijk kenbaar te maken. Er wordt dan een notitie gemaakt, zodat problemen en klachten zo snel en goed mogelijk opgelost kunnen worden. Indien er geen melding wordt gemaakt, kan achteraf ook geen klacht ingediend worden. Maak foto´s van eventuele gebreken of beschadigingen. Probeer eventuele problemen ter plaatse op te lossen. Indien een probleem ter plaatse niet opgelost kan worden, meld het dan vast bij UStravel.nl en teken uw huurcontract `onder protest`. Bewaar alle bonnetjes e.d. Maak indien mogelijk foto´s. Probeer eventuele boetes en/of parkeerbonnen ter plaatse te betalen. Sommige verhuurders rekenen (hoge) administratiekosten voor de afwikkeling van de betaling van boetes.

Het peil van de benzine en propaanniveau kan wisselen. ¼, ½, ¾ of vol. Je dient de tanks op hetzelfde peil afgevuld te retourneren.

Het is aan te raden om bagage in opvouwbare koffers/tassen te vervoeren. In de campers is weinig ruimte voor harde koffers. Soms kunnen koffers achtergelaten worden bij het verhuurstation (houdt er rekening mee dat, indien je de koffers achterlaat, je bij een onverwachtste vervroegde terugkeer geen koffers bij de hand hebt om je bagage mee naar huis te nemen).

Bij sommige verhuurders kun je tuin-/campingstoeltjes huren. Mochten deze niet meer voorradig zijn, kun je voor praktisch hetzelfde geld een dergelijk stoeltje aanschaffen in een supermarkt.

Let bij het rijden op campings op voor overhangende takken en afscheidingspaaltjes en bij het rijden op benzinestations voor lage afdakjes (houdt rekening met de airco op het dak).

Indien je een ongeluk krijgt met je camper, dient dit direct gemeld te worden bij de verhuurder en er dient altijd een politierapport opgesteld te worden.

Een camper is niet te vergelijken met een personenauto. Je dient dan ook voldoende tijd uit te trekken voor de te rijden route. Ga op tijd een plaats voor de nacht zoeken om een zoektocht in het donker te vermijden. Gebruik je camper op een relaxte, ontspannen manier om optimaal te genieten van je vakantie.

Er zijn veel kampeermogelijkheden in de VS en Canada. Er zijn campingketens, o.a. KOA-campings, particuliere campings en staatscampings. Zeker in het voor- of najaar is het niet nodig campings te reserveren. Dit zou de vrijheid die camperreizen met zich meebrengt natuurlijk behoorlijk beperken. Plan wel je route, zodat je weet waar je die avond of de volgende dag wilt zijn en houdt rekening met feestdagen en/of lange weekenden. Je kunt ook vooruit bellen. In het hoogseizoen is het wel verstandig om in de Nationale Parken een plaats vooraf te reserveren.

De campings die privé gerund worden hebben over het algemeen extra faciliteiten zoals Full Hookup (water, elektriciteit en dump). Ook douches, toiletten, wasserette, winkeltje, zwembad e.d. behoren tot de mogelijkheden. Deze campings zijn vaak vooraf te reserveren en liggen niet direct in een natuurgebied.

De staatscampings hebben over het algemeen weinig faciliteiten. Ze hebben een centraal dumpstation waar vers water getankt en afvalwater geloosd kan worden. Wel liggen ze vaak in een prachtige, natuurlijke omgeving. Alle campingplaatsen hebben een picknicktafel en een vuurplaats. De kosten zijn veel minder hoog dan particuliere campings.

In Amerika is het in de meeste staten niet toegestaan vrij te kamperen. In Canada is het wel toegestaan vrij te kamperen, tenzij anders staat aangegeven. Er kan ook overnacht worden op zogenaamde Truckstops of op sommige parkeerplaatsen van shoppingcenters.

Hieronder vind je diverse links voor campings in Amerika:

KOA: https://koa.com/

Reserve America:https://www.reserveamerica.com/

Recreation.gov: https://www.recreation.gov/

Camp USA: https://www.campusa.com/

Free Campgrounds: https://www.rvtravel.com/free-and-cheap-rv-camping/

Good Sam: https://www.goodsam.com/campgrounds-rv-parks/

Onderweg

Wanneer je met de voorbereiding van je reis bezig bent, kun je het beste gebruik maken van goede reisgidsen/handboeken. Hierin staat vaak erg goede informatie. Ook tijdens je reis kunnen deze gidsen goed van pas komen. UStravel.nl raad je aan om één van de volgende reisgidsen/handboeken aan te schaffen: Insight Guides, Lonely Planet, Lannoo Reisgidsen, Moon Travels Handbooks en de Fodor Reisgidsen. Ook wij zorgen voor reisinformatie o.b.v. je bestemming. Deze kun je ook online terugvinden in de UStravel.nl Vakantiebibliotheek.

Verlang dat men alles op de rekening vermeldt of teken niet zonder dat je één en ander genoteerd hebt, met reden omkleed. Zorg dat je van alles wat je tekent een kopie meekrijgt. Ben je het ergens niet mee eens en eist men dat je tekent, teken dan onder protest.

Creditcardbetalingen kun je in geval van onterechtheid bij je maatschappij laten storneren. Dit dient vaak binnen 4 weken te gebeuren. De andere partij dient dan aan te tonen dat zij recht hebben op het gevorderde bedrag. Claims zonder overhandiging van bonnetjes kunnen niet in behandeling genomen worden.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Je kunt gewoon rijden met je Nederlands rijbewijs. Verkeersregels zijn niet geheel hetzelfde. Zo betekent een stopteken bij een gelijkwaardig kruispunt dat de auto die als eerste het kruispunt nadert, moet stoppen en daarna als eerste mag doorrijden. Stoplichten hangen/staan aan de overzijde van het kruispunt. Een belangrijk verschijnsel in Amerika is ´keep your lane´. Dit houdt in dat je op je eigen rijstrook dient te blijven op een snelweg. Je kunt dan zowel links als rechts ingehaald worden. Verder mag je in Amerika rechtsaf slaan bij een stoplicht dat op rood staat. Wanneer er echter een bordje hangt met ´No turn on red´ dan dien je te stoppen.

In Amerika is de aanduiding in mijlen (1 mijl is 1,6 km). In Canada is de aanduiding in km. In Amerika worden gallons benzine getankt (1 US gallon = 3.7854118 liters). In Canada gewoon in liters. Tank op tijd. Wacht niet af totdat je tank bijna leeg is. Op sommige trajecten zul je weinig benzinestations tegenkomen. Tanken in stedelijk gebied is vaak voordeliger dan buitenaf. Ook onderling kan de prijs sterk afwijken. Sommige winkelketens hebben hun eigen benzinestation, waar je met gebruik van een zgn. bonuskaart vaak korting krijgt. Dit kan best veel schelen. Deze kaart kan in de bijbehorende winkels ook weer gebruikt worden voor kortingen op je boodschappen.

De netspanning in de VS en in Canada is geen 220 volt, maar 110 volt. De stekkers hebben platte pennen. Het is daarom nodig een speciale verloopstekker en/of adapter aan te schaffen. Deze kun je kopen bij de betere huishoudelijke winkels, de ANWB of op de luchthaven. Let vooral op dat je accu oplader voor de telefoon, of (video)camera ook op 110 volt gaat. Als je niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet, kunt je de generator (indien aanwezig) gebruiken om elektrische apparatuur in je camper te gebruiken.

Het is raadzaam om een creditcard mee te nemen. Bij de meeste verhuurmaatschappijen is het verplicht om op je creditcard borg te laten staan.

Ook kunnen hotels borg op je creditcard zetten voor zogeheten ‘incidentals’. Sommige hotels zullen dit daadwerkelijk afschrijven en terugstorten bij het uitchecken. De verwerking hiervan door je creditcardmaatschappij kan wel wat langer duren. Een optie is om de borg contant te betalen en terug te vragen bij het uitchecken.

Let erop dat het aanvragen van een creditcard minimaal 14 dagen duurt. Aan contant geld hoef je niet veel mee te nemen, $50 voor de eerste uitgaven is voldoende. Je kunt in Amerika en Canada gewoon pinnen. Je bankpas moet wel voorzien zijn van het “Cirrus” of “Maestro” logo. Je kunt alleen geld opnemen met een Europas, maar er niet altijd betalingen mee doen in winkels. Als je geld op wilt nemen bij een automaat, kies je in het menu voor “withdraw”.

Het geven van een fooi in Amerika en Canada is heel gewoon. In sommige beroepen is het zelfs een onderdeel van het salaris. In een restaurant is het gebruikelijk om minimaal 15% van de rekening als fooi te geven. In sommige gevallen is de zgn. “tip” c.q. bedieningsgeld al opgenomen in de rekening. Let daarop. Een extra fooi is dan niet meer nodig. Ook is het gebruikelijk in het hotel aan de portier, kamermeisje of taxichauffeur een fooi te geven. Uiteraard ben je vrij om te geven wat je wilt.

Wanneer je met (jonge) kinderen op vakantie gaat, dan geldt altijd de regel: “Wanneer de kinderen plezier hebben, dan hebben de ouders dat ook”. Zorg dat je goed voorbereid bent en rijd niet al te lange afstanden achter elkaar. Neem enkele speeltjes en boekjes mee waar eenvoudig onder het reizen mee gespeeld kan worden, maar zeker niet te veel. Onderweg valt er zoveel te doen en te zien dat ze aan hen eigen speelgoed vaak niet eens toekomen. Betrek de wat oudere kinderen in het reisplan, zodat ze geboeid zijn door wat er komen gaat.

Het is in principe verplicht om een gordel te dragen en kinderen tot 6 jaar in een kinderstoeltje te laten reizen. Slechts bij enkele verhuurders kun je een dergelijk stoeltje of een verhoging huren. Je kunt overwegen een goedkoop stoeltje aan te schaffen in één van de vele supermarkten of van thuis mee te nemen.

Let op: Als in één van de ouders met één of meerdere minderjarige kinderen naar het buitenland wil reizen en het gezag over de kinderen berust bij beide ouders, alleen bij de andere ouder of bij een stelling, dan is daarvoor altijd de toestemming van die andere ouder en/of instelling benodigd. De Koninklijke Marechaussee kan bij de grenscontrole altijd aan de persoon die wil reizen vragen of toestemming is verkregen met de minderjarige(n) te reizen. Een speciaal formulier dient ertoe de toestemming van de persoon/personen die het gezag over de minderjarige(n) heeft/hebben te kunnen aantonen. Vraag ons om dit formulier, indien nodig.

Wanneer je van plan bent meerdere Nationale parken te gaan bezoeken, is het de moeite waard om een “America the Beautiful National Parks Pass” aan te schaffen. Je kunt hiermee alle Nationale Parken in. Je kunt de pas kopen in bijna elk park bij de ingang of het Visitor Center. Check http://store.usgs.gov/pass/annual.html voor de kosten en waar je de pas kunt aanschaffen.

Bij de ingang van ieder park krijg je een brochure of krant met informatie over het betreffende park. Hierin vindt je nuttige tips over de wandelmogelijkheden, trails, accommodaties en campings, tours en achtergrondinformatie over het park. Breng ook altijd een bezoek aan het Visitor Center. Hier word je op de hoogte gebracht van de meest recente informatie en mogelijkheden. Rangers organiseren vaak gratis rondleidingen. Ook kunnen hier soms overnachtingen in het park gereserveerd worden. http://www/nps.gov/ voor de VS en http://www.pc.qc.ca/ voor Canada.

Behalve de grote bekende Nationale parken van Amerika en Canada bestaan er ook schitterende natuurgebieden die nog niet erg toeristisch ontwikkeld zijn, de zogenaamde State Parks. In iedere staat zijn er verschillende State Parks en ook bij de lokale bevolking zijn deze natuurgebieden enorm populair. Een state park biedt vele mogelijkheden tot activiteiten: vissen, zwemmen, fietsen, paardrijden, enz. De natuur is vaak niet minder fraai dan in de Nationale parken en het is er veel minder druk.

In Amerika en Canada zijn er verschillende tijdszones. Aan de Oostkust is het 6 uur vroeger, terwijl het tijdsverschil met de Westkust 9 uur is (Alaska is 10 uur vroeger en Hawaï zelfs 12 uur). Tijdens een lange rit van Oost naar West kun je gemakkelijk een tijdszone overschrijden. Houdt hier rekening mee. Voornamelijk i.v.m. bankopenstelling e.d.

Bellen vanuit Amerika en Canada:
In Amerika en Canada kun je het voordeligste bellen met een telefoonkaart. Deze kun je o.a. kopen bij verschillende Deli’s, lectuurwinkeltjes en ook bij de receptie van uw hotel. De telefoonkaart beschikt dan over een aantal belminuten, dus geen tikken. Het is aan te raden met een kaart van bijv. AT&T dan ook te bellen bij een AT&T payphone. Dit levert vaak meer belminuten op. In Amerika wordt voor mobiele telefonie de 1900Mhz band gebruikt. In Nederland daarentegen, wordt gebruik gemaakt van de 900Mhz en 1800Mhz banden. Daarom zullen niet alle Nederlandse (en Europese) single band (900Mhz) en double band (900/1800Mhz) telefoons in Amerika werken, controleer dit voordat je gaat. De meeste nieuwe smartphones (triple band telefoons) zijn tegenwoordig wel geschikt voor gebruik in Amerika. Houd er ook rekening mee dat in grote delen van Amerika (bijv. de woestijnen in het Westen) onbevolkt zijn. In die gebieden zullen niet veel ontvangstations staan en dus werken GSM’s daar niet. Uiteraard hangt de bereikbaarheid ook af van de roaming partners van je mobiele provider.
Wanneer je geen triple band telefoon hebt en je wilt tijdens uw verblijf in Amerika toch bereikbaar zijn, dan kun je overwegen een telefoon te huren, dit kan zowel in Nederland als in Amerika. Deze prijzen zijn voor zowel het huren als bellen, pittig. Een eventueel alternatief zou zijn om in de VS een goedkoop prepaid mobieltje aan te schaffen.

Internetten:
Tegenwoordig kun je in de meeste hotels gebruik maken van internet. Deze service wordt steeds vaker gratis aangeboden, maar sommige hotels kunnen hier kosten voor rekenen. Kosten voor internet op de hotelkamer liggen meestal tussen de 10 en 15 USD per dag. Vaak kun je in een lobby gratis gebruik maken van het internet.

Winkelen kan uitstekend in de Verenigde Staten. Veel mensen kennen de verhalen over merkkleding en schoenen die een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Houd echter wel rekening met je koffergewicht op de weg terug en de importvoorschriften bij de douane van zowel de VS als Nederland. Tijdens je vakantie kom je meer dan genoeg supermarktketens en outletwinkels tegen. Prijzen variëren sterk per winkel. Over het algemeen zijn levensmiddelen vrij prijzig.
Met name groente en fruit zijn vergeleken met Nederland vrij duur. Een absolute aanrader tijdens je vakantie is de Walmart of K-Mart. Deze winkelketens bestaan uit gigantische supermarkten die overal te vinden zijn langs de grote wegen in en buiten steden om. Er is een supermarktdeel voor de levensmiddelen en een supermarktdeel met een aanbod van tandenborstels tot tuinmeubilair. Mocht je iets specifieks zoeken voor je vakantie, bijvoorbeeld sportartikelen, kijk even op de websites of het beschikbaar is. www.wallmart.com, www.kmart.com.

Politieagenten patrouilleren veel door de grote steden. Op de snelwegen rijden veel “State Troopers”. Nationale parken en State Parks hebben Park Rangers in dienst. De meeste politieagenten zijn behulpzaam en vriendelijk, met name Park Rangers zijn gastvrij en geïnteresseerd in de bezoekers van het desbetreffende park. Het is echter wel zo dat de politie en ook Park Rangers in de Verenigde Staten een “zero tolerance” beleid hebben. Politieagenten hebben in de Verenigde Staten veel meer te maken met geweld dan in Nederland en zijn dus uitermate voorzichtig.
Wij raden je aan om net als bij de douane in Amerika te allen tijde instructies van politieagenten en Park Rangers op te volgen en aan voorschriften en regels te houden. Als het om voorschriften en regels gaat, zijn politieagenten een stuk strenger dan in Nederland, houd hier te allen tijde dus rekening mee en voorkom vervelende situaties en misverstanden. Rijd nooit boven de maximumsnelheid op de weg. Mocht je langs de weg gezet worden door een politieagent (routinecontrole, snelheidsovertreding, etc.), blijf geduldig en vriendelijk. Kom niet zenuwachtig over en zorg dat je je reisbewijs, autopapieren, huurovereenkomst, etc. altijd bij de hand hebt. Houd je handen altijd in het zicht van de politieagent, bijvoorbeeld gewoon op het stuurwiel, en maak geen snelle bewegingen.

Je hebt in films wellicht de term “cop” gehoord. Gebruik deze term nooit. Spreek een agent aan met officer, sir of ma’am. (Officier, meneer, mevrouw). Wanneer je dit doet, verloopt de interactie met een politieagent normaliter zeer goed. Dit is advies wat we geven in het zeldzame geval dat je te maken krijgt met de politie. Rijd rustig op de weg, houd je aan de verkeersregels en houd rekening met plaatsen die verboden zijn na een bepaalde tijd.

Park Rangers zijn over het algemeen een stuk minder zakelijk dan politieagenten, zij beschikken echter wel over dezelfde privileges op het gebied van wetshandhaving als politieagenten. Houd dus te allen tijde rekening met de park/campingregels en voorschriften, ook voor je eigen veiligheid.

De Verenigde Staten is over het algemeen een bijzonder veilig land. West Amerika vormt daarin over het algemeen geen uitzondering. Houd je gewoon rekening met de voorzorgsmaatregelen die je in iedere grote stad kunt treffen, wanneer je daadwerkelijk een grote stad in West Amerika bezoekt, zoals Los Angeles, San Fransisco, San Diego, Phoenix, Las Vegas, Portland en Seattle. Houd waardevolle spullen, zoals je portemonnee, telefoon en paspoort bij voorkeur in een tasje dat je om je hals kunt dragen of in een broek-/jaszak met rits.

Buiten de grote steden om is West Amerika vrij dunbevolkt. Laat altijd weten aan het thuisfront waar je naartoe gaat op een dag. Sommige parken en regio’s hebben veel afgelegen wandelpaden en autowegen. Wanneer je met de mountainbike op pad gaat, een wandeling gaat maken of gaat kamperen in de wildernis, houd te allen tijde rekening met de regels en (veiligheid)voorschriften in het desbetreffende park of regio waar je je begeeft.

De kans op een ongewenste ontmoeting met wilde dieren is over het algemeen nihil. Ondanks dat geven wij je wel een paar tips mee voor als je de natuur opzoekt.

1) Blijf te allen tijde op de voorgeschreven autoweg/wandelpad/fietspad
2) Voer je activiteit uit met een groep
3) Voer je activiteit uit overdag
4) Wanneer je iets onderneemt in de vrije natuur, laat weten dat je aanwezig bent. Maak af en toe geluid door bijvoorbeeld hardop te praten en een belletje te hangen aan je rugzak. Wilde dieren zullen altijd de confrontatie vermijden met mensen en kiezen het hazenpad wanneer ze weten dat je in de buurt bent.
5) NOOIT wilde dieren voeren.
6) Maak foto’s van een veilige afstand. Elanden, herten en zelfs beren komen regelmatig op een paar honderd meter afstand van autowegen. Dit vormt zelden en probleem zolang je de afstand respecteert. De meeste wegen zijn afgelegen in de Rocky Mountains, als je bijvoorbeeld een wild dier ziet langs de kant van de weg en je wilt een foto maken ervan, kun je het beste - indien mogelijk - even langs de kant gaan staan met je auto/camper en vanuit je voertuig een foto maken.
7) Stoor ook reptielen en andere kleine dieren niet. Met name in de nationale parken in het zuiden van de VS leven veel reptielen en insecten. Slangen, vogelspinnen en schorpioenen komen in veel parken voor en zullen zich verdedigen wanneer ze lastiggevallen worden. Een beet van een insect of slang is behoorlijk pijnlijk, zo niet gevaarlijk wanneer je het niet snel laat behandelen. Het Gila monster in Saguaro National Park is een hagedis die eveneens giftig is. Bekijk en bewonder reptielen en insecten dus van een veilige afstand.
8) Etenswaren, afval, toiletartikelen en andere zaken die geur verspreiden, dienen altijd op de juiste manier weggegooid of opgeborgen te worden wanneer je op een camping verblijft. Laat nooit etensresten of andere voorwerpen die een geur achterlaten slingeren op je campingplaats. De meeste campings in de Rocky Mountains hebben zelfs speciale opbergkluisjes waar je kosteloos gebruik van kunt maken.

Wanneer je met de auto of camper aan het reizen bent, is het raadzaam om uiterst voorzichtig te rijden door de bergen. West Amerika kent veel kronkelwegen en drukke snelwegen. Wees daarom voorzichtig en houd de verkeersregels in acht. Deze wegen zijn over het algemeen slecht verlicht, rijd dus liever niet ’s nachts.

In tegenstelling tot Europa, maakt de Verenigde Staten geen gebruik van het metrieke stelsel. Dit levert zeker voor mensen die de Verenigde Staten voor het eerst bezoeken soms problemen op. Hieronder vind je verhoudingen die ke als richtlijn kunt gebruiken om vervelende berekeningen te voorkomen.

Maten en gewichten
1 inch = 2,54 cm, er zitten 12 inches in een foot
1 foot = 30,47 cm, 3 feet staat gelijk aan 1 yard
1 yard = 0,91 m, dus bijna 1 meter
1 mijl = 1,609 km, en 1 km = 0,621 mijl, afstanden in de VS zijn altijd in mijlen aangegeven.
1 ounce = 28,35 gram
1 pound (lb) = 455 gram, bijna een halve kilo
1 pint = 0,473 liter
1 quart = 0,946 liter
1 gallon = 3,785 liter, bij tankstations wordt de prijs per gallon benzine berekend

Temperatuur
De temperatuur in de VS wordt gemeten in Fahrenheit (F). Er is een berekening die deze waarden kan omzetten naar Celsius (of "Centigrade" zoals het in de VS genoemd wordt), maar deze is niet altijd even gemakkelijk.

Fahrenheit = Celsius x 9/5 + 32
Celsius = (Fahrenheit - 32) x 5/9
Het beste is om bepaalde waarden te onthouden zodat je een goede benadering in het hoofd hebt zonder ingewikkelde berekeningen te hoeven uitvoeren.

20 F = -7 C
32 F = 0 C
45 F = 7 C
60 F = 15 C
70 F = 21 C
80 F = 27 C
90 F = 32 C

Klachten en bereikbaarheid

Er kunnen zich soms onvoorziene situaties voordoen. Probeer in een dergelijk geval altijd een klacht ter plaatse op te lossen, ook al kost dit moeite. Sta op je strepen en duld geen onredelijkheid. Klachtenbehandeling achteraf kost veel meer tijd en frustratie en is vaak weinig succesvol. Weiger iets te aanvaarden of te tekenen waar je het absoluut niet mee eens bent. Noteer altijd de naam van de medewerk(st)er, dat kan later zeker van pas komen. Soms zal men zeggen “take it or leave it”. Vraag dan altijd naar de manager of “superior” of neem contact op met het hoofd van de betreffende maatschappij of leverancier. Dit telefoonnummer staat op de voucher. Bewaar bonnetjes en probeer zoveel mogelijk op schrift te zetten, eventueel aangevuld met fotomateriaal.

Informeer UStravel.nl altijd per e-mail info@ustravel.nl als er sprake is van een klacht op probleem, zodat wij op de hoogte zijn en indien mogelijk direct actie kunnen ondernemen. Neem nooit een passieve houding aan. De kans op een aanvaardbare oplossing (achteraf) is dan erg moeilijk te realiseren. UStravel.nl hanteert als ANVR lid de ANVR-bepalingen bij de afhandeling van klachten.

Emotionele tip: Wanneer je in een situatie bent geraakt die onwenselijk is en je hebt er alles aan gedaan om met de leverancier tot een acceptabele oplossing te komen, laat het dan los en laat het niet je vakantie overschaduwen en geniet van de rest van de reis. Kom er na de reis bij UStravel.nl op terug, zodat er dan gewerkt kan worden aan een passende oplossing.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00-16:00 uur op tel. (00-31)-(0)-24-6778750 of per email op info@ustravel.nl. In de avonduren en op zaterdag is ons kantoor gesloten en wordt de telefoon doorgeschakeld. Je bent dan in de gelegenheid een bericht in te spreken. Wil je teruggebeld worden, is het belangrijk je telefoonnummer achter te laten.